Oraşul cu cel mai curat aer din ţară.

 

Specialiştii în protecţia mediului, dar şi reprezentaţii administraţiei locale spun că Botoşaniul este singurul oraş din ţară care îndeplineşte normele europene privind suprafaţa optimă de spaţiu verde. Din acest punct de vedere, cu parcurile şi insulele de verdeaţă ale oraşului, Botoşaniului se poate lăuda că beneficiază de cel mai curat aer din România.

Potrivit normelor impuse de Uniunea Europeană, Botoșaniul este singurul oraș din România care respectă regulile privind suprafața optimă de spațiu verde. De aceea, acest oraș trebuie vizitat datorită aerului curat pe care îl oferă. Orașul este superb, zona este încărcată cu spații verzi, cu aer curat și cu multe locuri pe care le poti vizita, inclusiv parcul în care a poposit și Mihai Eminescu.

Botoşaniul este o oază de verdeaţă în România, mai ales în ultimii ani. Dacă normele europene prevăd 26 de metri pătraţi de spaţiu verde pe cap de locuitor, ei bine Botoşaniul are 31 de metri pătraţi pe cap de locuitor. Iar odată cu extinderea unor zone de agrement aflate în construcţie, Botoşaniul va avea şi mai multă verdeaţă. Propriu-zis în municipiu nu există zone fără verdeaţă, copaci sau plante oranmentale. Automat şi aerul are o calitate mult mai bună.

aeroport_salcea

Cum ajungeți la Botoșani ?

Cel mai rapid mod de a ajunge la Botoșani, este cu avionul, pe Aeroportul Internațional Salcea, care se află la cca 35km de Botoșani. Din aeroport puteți lua un taxi sau puteți opta pentru o cursa cu Bolt, direct din aplicația instalată pe smartphone-ul dumneavoastră.

Pe cale terestră, Botoșani este traversat de drumul European E58 iar distanțele față de principalele orașe mari din România sunt de cca 120km până la Iași, 380km până la Cluj, sau 440km până la București.

De asemeni la Botoșani se poate ajunge și cu trenul. Orașul este conectat feroviar prin rute directe sau cu schimb de tren cu toate orașele din România.

Musai de văzut

Muzeul Județean Botoșani

Parcursul expoziţional cuprinde 16 săli în care sunt prezentate aspecte ale preistoriei şi istoriei locale. Fondul aparţinând perioadei paleolitice, cu o vechime de 30.000 de ani cuprinde   arme din piatră cioplită şi os, resturi fosile ale unor animale preistorice, precum şi un exponat unic pentru zona noastră: un adăpost din paleolitic, parţial reconstituit. Unele dintre cele mai interesante piese sunt cele încadrate în Cultura Cucuteni, în vitrine fiind numeroase artefacte impresionante prin modul de realizare şi decorul lor. Vasele şi statuetele aparţinând acestei civilizaţii sunt fiecare unicat pentru perioada în care acestea au fost realizate.

Vă recomandăm

Parcul Mihai Eminescu

Parcul „Mihai Eminescu”, cunoscut ca Grădina publică „Vârnav” a fost deschis în 1869, și la acea dată purta numele de Grădina Publică „Vârnav”, fiind pe proprietatea boierului Neculai (Nicu) Vârnav. Până în anul 1870, timp de un an, s-a perceput o taxă de intrare în grădina publică, ulterior Primăria orașului a acordat proprietarului o taxă anuală de 200 de lei, urmând să urce chiar până la 800 lei din buget pentru “amuzamentul public”. Cu timpul, vechea casă boierească a fostului proprietar a fost demolată, împreună cu viia acestuia, pentru a fi plantați noi arbori. Ulterior, Primăria orașului a angajat un grădinar priceput pentru a avea grijă de opulența vegetației parcului.

De Vizitat

Mănăstirea Popăuți

Mănăstirea Popăuți poartă hramul „Sfântul Nicolae”, fiind una dintre numeroasele ctitorii ale domnitorului Ștefan cel Mare. Numele acesteia vine de la moșia domneasă pe care a fost construită spre finele secolului al XV-lea, în cunoscutul stil moldovenesc al vremii. Comoara mănăstirii este reprezentată de o parte din pictura interioară, ce datează din secolul al XV-lea. În această perioadă făcea parte dintr-un ansamblu fortificat, în cadrul căruia mai erau incluse un palat domnesc și o clopotniță. Pe la mijlocul secolului al XVIII-lea, în perioada domnitorului Constantin Racoviță, biserica devine mănăstire, unde viețuiește o obște de călugări și în prezent.

Ce mai puteți face în Botoșani

Sunt locuri sfinte la adăpostul cărora viețuiesc monahi și monahii, locașuri de rugăciune pentru mii de creștini: Mănăstirea Agafton, Mănăstirea Balș, Mănăstirea Coșula, Mănăstirea Cozancea, Mănăstirea Gorovei, Mănăstirea Guranda, Schitul Oneaga, Mănăstirea Sfântul Nicolae Domnesc Popăuți, Mănăstirea Sihăstria Voronei, Mănăstirea Știubieni, Mănăstirea Vorona, Mănăstirea Zosin, Schitul Sfântul Ioan de la Neamț din satul Alba, Hudești.

Întins pe o suprafață de 48 ha, la ieșirea vestică a municipiului Botoșani către Suceava, Parcul Regional de Agrement Turistic și Sportiv Cornișa, merită descoperit!

Adaptat exigențelor actuale de confort,universul CORNIȘA AquaPark & Sports vă oferă tot ce aveți nevoie pentru a avea o zi perfectă de relaxare, departe de ritmul alert și obositor al orașului, indiferent de anotimp.

Judeţul Botoşani se dovedeşte a fi foarte ofertant pentru pasionaţii de mountain bike sau efectiv de plimbări cu bicicleta în natură. Dispune de trasee foarte pitoreşti, cu natură sălbatică dar şi grad acceptabil de dificultate chiar şi pentru începători.

Unul dintre traseele cele mai pitoreşti şi la îndemână este cel din zona pădurilor Voronei. Este destinat în special celor cu mountain bike. Pe scurt, vi se propune o aventură prin care oricine se poate bucura de natură, prin păduri dese animate mai ales vara de foarte multe păsări, dar şi prin locuri cu o spiritualitate aparte.